Kbh-Bornholm

Samlig af blog indlæggene fra vores tur til Bornholm 2012.

Morgen med Dynan

Posted on July 7, 2012

 N 55*30’32  E 012*54’57

Dynan er en lille sivbevokset sand ø lidt syd for Klagshamn.
Vi steg i land omkring 19:30.
Turen her til gik fint. Der var dog lidt modvind og strøm hele vejen, men vi var høje på wienerbrød og glæden over nye eventyr.
Efter at have tanket vand i den hyggelige klagshamn, roede vi endu 15 min og var fremme ved Dynan, der som en af de eneste øer på denne kyststrækning ikke er fredet område.
Med kun 27 km fra Amager er den et oplagt mål for en overnatningstur i kajak.
I dag runder vi Sverige ved falsterbro kanalen og fortsætter ned langs sydkysten til vi ikke gider mere.
Fuglene skriger, tågen er tyk og jeg kan lugte bacon…
Posted on July 7, 2012

Kay og jeg blev enige om at holde en hviledag, her er jo så rart og vi har to ugers ferie foran os, så hvorfor stresse? Så efter en flot formiddags lur, hyggede vi os med at spise frokost og nyde omgivelserne. Hen på eftermiddagen tog vi en tur i kajakkerne for at fiske og tanke vand. Selvom både hornfisk og ørreder sprang, blev det kun til et lille hornfisk. Som vi lå og fiskede, spurgte Kay “har du set sælen? Den kommer op om to minutter”.  Kay havde siddet og timet på en sæl, der altså kom op hver fjerde minut. Og ganske rigtigt da de to minutter var gået, kom der et stort snøftende hoved op, 20 meter fra hans kajak – Så det er ikke kun tyskere der sætter pris på præcision.

I morgen står vi tidlig op og viser lidt sportsånd.

 

 

Surf og 10m/s i ryggen

Posted on July 9, 2012

 

Vinden rusker i teltdugen og havet bruser. Vi har haft den Sjoveste eftermiddag på havet. Vinden var med os og vi surfede afsted i bølgerne med de tunge kajakker. Højdepunktet var da en stor flok edderfugle på aftentræk passerede tæt over vores hoveder som vi lå i de høje bølger, det var magisk! Nu ligger vi  på en lille sandstrand ca, 3 timer fra Ystad.

 

 

Sidste stop før Bornholm

Posted on July 11, 2012

 

Så har vi nået det sidste punkt på vores Sveriges rejse, Sandhammaren.

Turen her til gik ret hurtigt vinden var os gunstig og de store bløde dønninger skubbede os fremad.Vi krydsede bugten ved Ystad og fortsatte rundt til Sandhammaren. De sidste halvanden time var lidt tunge, vi var løbet tør for vand og gad ikke gå i land for at tanke – selvom en vandpause sikkert havde hjulpet på Kays hovedpine og min ømme overarm/underarm. Men vi fløj afsted og ville bare frem.

Sidste hindring inden vi kunne komme i land var den heftige brænding ud for Löderup camping. Jeg tog den først igennem, men mistede kontrollen og blev væltet omkuld. Hvidt skum og sort tang brusede om ørene, Jeg lagde an til rul i venstre side men kom kun halvt op, og lå igen med hovedet ned af, stenene på bunden susede forbi, jeg lagde mig igen i position og kom denne gang på ret køl. Efter et par tag fløj den tunge kajak op på den stejle strand.

Jeg sprang ud af kajakken og gjorde tegn til Kay om at vente imens jeg fandt kamerate frem. Kays landing var dog meget mere elegant og udramatisk. Da jeg spurgte om han ikke kunne gøre det igen grinede han bare…

Klokken var 18:30. Så efter vi havde båret de læssede kajakker op. Skiftede vi tøj og skyndte os hen til det lokale Pizzaria for at fylde os med fedt og salt og øl.

I dag er hviledag og så må vi bare vente på godt vejr…

 

Havet kalder til dåd!

Posted on July 16, 2012

 

Hvis vejret tillader blæser vi over til Bornholm i morgen. Området her er virkeligt smukt og vi har fået en masse god film, men helt ærligt så er vi lidt trætte af minigolf  og børnefamilier – det er der ikke så meget adventure over.

I går var vi oppe ved “Ales sten” som er lidt a’ la nordens Stonehenge hvor vi mente at det ville været et godt sted at udføre et offerritual til vejrguderne – og det ser ud til at have virket!

Myndighederne er underettede om vores planer, og den sidste proviantering er gjort. Så nu skal vi bare have os et propert måltid, en god nats søvn og så stikker vi til søs!

 

 

Mission accomplished!

Posted on July 17, 2012

 

Så sidder vi i en lille sejler hytte i Vang havn på solskinsøen.

Vi startede i regnvejr kl 7:10  fra Løderups Camping og var fremme 14:00. I Hellig Peder havn.

Vinden kom med 6-8 m/s fra SV og tiltog efter efter et par timer til 10 m/s og drejede over i Vest som vi kom ud i sejl renden. Bølgerne var en meter til halvanden og kom lidt ujævnt. En gang i mellem kom der nogle sæt af tometers bølger, måske fra Katamaran færgen Ystad-Rønne? Vi holdt et godt og jævnt tempo med 5 min. Pause hver time. Vi vidste at vinden ville tage til ved 15 tiden og kun blive kraftigere derfra.

Der var en del store skibe i sejlrenden, men de passerede alle i god afstand, der var kun et fragt skib vi måtte vige for. Som vi forlod sejlrenden, havde vinden taget til og drejet over i S,SV… fortsættes…

 

Vi er glade og trætte. Varmeovnen i den lille hytte pulser varm luft ud, imens vi får et par kølige.

Men eventyret slutter ikke her!

Update følger…..

 

 

Bornholm

Posted on July 18, 2012

 

Vi gad ikke at ro i dag, istedet gik vi en tur op langs kysten til Hammers hus og videre ned til Hammer havnen. Den Bornholmske natur er fantastisk! Der var kirsebær over alt og blåbær i skovbunden, en hjort sprang og fuglene sang – pisse idyllisk!

Vi fik filmet en masse smuk natur og købmanden i Vang gav et lille interview. “Bixen” er nok en af de bedste butikker jeg har været i. Selv kalder han den en overlevelses butik, fordi den har alt som man behøver: konserves, slik, øl og vand, lokale produkter, en lille økologisk afdeling og forskelligt messing og stentøj (genbrug), det hele sat op i en gammel hestestald og så er alt pisse billigt – man får jo den mistanke at manden driver forretning for hyggens skyld! Kay lavede senere rulle opvisning i den lille havn til glæde for sejlere og tourister.

I morgen ror vi til rønne og ser om vi kan få kajakkerne på færgen. Det ærgrer os selvfølgelig at der ikke er mere tid til at udforske øen, men den må vi have til gode til en anden gang.

 

 

 

Bornholm – København

Posted on July 20, 2012

 

Turen fra Vang til Rønne var regnfuld og grå. Med en jævn pålandsvind og gode bølger gik det stille og roligt der ud af. Vi kom tæt på en flok alke, de pingvin lignende fugle skvulpede rundt i de høje bølger. Jeg raftede op med Kay, og fik fisket spejlrefleks kameraet op. Som jeg skulle til at filme opdagede jeg at hukommelseskortet manglede. ”Amatør” konstaterede Kay tørt. Det var den eneste gang, på hele turen, at Kay ytrede noget negativt med hensyn til de mange film-stop vi gjorde under vejs… Jeg tager min saltplettede hat af for hans tålmod.

Vi fortsatte og den stenede kyst blev langsomt til sand. Efter tre en halv time var vi i Rønne og vinden havde lagt sig. ”Det her er det eneste vand vi ikke har haft på turen” sagde Kay, og han havde ret, for vandet var nærmest spejlblankt. Og vi gled uforstyrret afsted de sidste par hundrede meter i havn.

Jeg havde læst et sted på internettet at man kan få kajakkerne med på Bornholmsfærgen. Kundeservice, som vi havde ringet til dagen før, var heller ikke helt afvisende. Men som vi stod i billetsalget, med dryppende kajak tøj, var de ikke til at hugge eller stikke i. Kajakkerne skulle på trailer, bil, eller med fragtmand.

Heldigvis lå der en lastbilterminal i havnen. De grinede noget af os som vi troppede op og fortalte vores historie. Vi fik derefter lov til at få kajakkerne med lastbil (pisse billigt) til Avedøreholme ved København – Og, for at gøre det endnu bedre – så mødte vi en flink mand ved Rønne Roklub der lånte os en kajak vogn, så vi slap for at bære de tunge kajakker til terminalen. Længe leve alle de flinke mennesker der holder den positive energi flydende!

I Køge blev vi hentet i kajakhotellets bil af Kays kæreste Jenny. På vejen hjem snakkede vi om hvad konklusionen på denne tur måtte være:

Turen var en succes: Vi roede til Bornholm, havde det sjovt, lærte en masse og mødte en masse sjove mennesker. Filmmaterialet ser også ud til at holde…                                     Det var lidt surt at skulle vente 6-7 dage på en campingplads før vi kunne krydse over til Bornholm, men vi troede på projektet og vor tålmodighed blev belønnet i sidste ende.

Tak til alle jer der fulgte vores lille tur og tak til alle de søde mennesker vi mødte under vejs. Tak til Bixen og havnefogeden i Vang for deres gæstfrihed. Tak til Marie for festmiddag. Y gracias a Gaston Ugalde por la ayuda con las condiciones climáticas.

Specielt tak til Kajakhotellet for støtte og udstyr.

 

De gladeste hilsner Thor og Kay.

Ps: Logbog og udstyrsliste vil være at finde i nærmeste fremtid. Filmen kommer til efteråret.

 

1 Comment

  1. Jan

    But history! Cool! I circumnavigated Bornholm by canoe and I highly recommend such a trip. If you divide it into a few days, it is not even very tiring. This page will help you plan your trip https://visitbornholm.com/da/bornholm/aktivt/kajakker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021 Thor F. Jensen

Theme by Anders NorénUp ↑